Vall, 12 / Eusebi Golart, 13 - 08360 Canet de Mar

937 940 790 / 937 940 795

LES COLÒNIES: MÉS ENLLÀ DEL LLEURE

LES COLÒNIES: MÉS ENLLÀ DEL LLEURE

Sovint es pensa que anar de colònies és només passar uns dies de lleure, anar a passar-s’ho bé i no anar a l’escola.

Anar de colònies és trencar amb l’espai físic habitual de l’aula, és estar en un entorn ple d’estímuls que facilita la motivació i l’experiència lúdica de les activitats.

Però, anar de colònies sobretot significa compartir moments únics junts tot el grup classe, reforçar el treball en equip, la cohesió, treballar l’empatia, i el respecte cap als altres. Són una oportunitat única per establir vincles sans, afectius i respectuosos, sense deixar de banda treballar molts coneixements curriculars a través de l’experimentació, les vivències personals, afavorint la descoberta de l’entorn i promovent el respecte i l’estima cap a la natura. 

En un entorn diferent, poden tocar, mirar i experimentar amb elements que no disposen en el seu entorn habitual.

Són una oportunitat única de fer créixer la seva autoestima, la seva autonomia. D’ençà que es lleven fins a l’hora de dormir els infants es vesteixen, esmorzen, juguen, dinen, etc. tots junts. No hem d’oblidar que, sobretot els més petits, actuen per imitació. Per tant, veure els companys canviar-se, menjar tota varietat d’aliments que potser a casa no acostumen a menjar, etc., fa que ells també ho facin i estiguin oberts a tastar aliments nous o bé a canviar-se sols. També se’ls dona la responsabilitat de parar taula, recollir plats, etc.; tots col·laboren en aquestes tasques.

En l’àmbit curricular, des de l’escola s’escull un dels projectes que ofereixen les cases de colònies. A la classe es fa un petit treball previ sobre aquest tema i a les colònies es duu a terme. Es fa un aprenentatge significatiu, aportant elements que molt difícilment es poden treballar a les aules, i s’ofereixen recursos que en el dia a dia no trobem: prats, boscos, animals, etc.

Anar de colònies és també conviure amb les mestres, allà també tenen una altra imatge, diferent de la que veuen a l’escola. Fan una mica de mares i pares, ja que els posen a dormir, estan 24 h al dia amb ells, i el vincle que es crea és meravellós.

Resumint, anar de colònies és una experiència única de conviure amb el grup classe, és treballar en contacte amb la natura i sobretot millorar l’autonomia i l’autoestima, a l’hora que es treballen els valors i el respecte envers els altres i l’entorn. Per aquest motiu, els alumnes les haurien de poder viure almenys un cop durant l’etapa escolar.

CreaEscola Quality Certificate for Education Website