Vall, 12 / Eusebi Golart, 13 - 08360 Canet de Mar

937 940 790 / 937 940 795

L’Art per dir NO a la pobresa

L’Art per dir NO a la pobresa

Un itinerari creatiu per transformar la mirada sobre el món

A FEDAC Canet Yglesias, creiem en el poder transformador de l’educació i en la força de l’art per despertar consciències. Des del nostre compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), hem impulsat un projecte artístic interdisciplinari que ha implicat tot l’alumnat, des d’Infantil fins a l’ESO, per dir NO a la pobresa a través de l’expressió artística.

Què ens ha inspirat?

Aquest projecte neix del desig de sensibilitzar sobre una realitat que encara avui afecta milions de persones arreu del món: la pobresa. Ens hem centrat en l’ODS número 1, que busca erradicar la pobresa en totes les seves formes, i hem aprofundit també en les conseqüències devastadores dels conflictes armats, que obliguen tantes persones a abandonar casa seva i viure en situacions de vulnerabilitat extrema. L’art, en aquest context, s’ha convertit en un canal d’expressió, denúncia i esperança.

Per a qui hem creat aquest projecte?

Per a tota la comunitat educativa. L’alumnat ha estat el protagonista absolut d’aquest procés, aportant-hi mirada, emoció i compromís. Aquest ha estat un projecte transversal i col·laboratiu, on les diferents etapes educatives i àrees de coneixement s’han connectat a través d’un mateix fil conductor: l’art com a eina per transformar la realitat.

Com ho hem fet?

El projecte s’ha desenvolupat al llarg del segon trimestre i ha seguit les següents fases:

  • Introducció a l’ODS de la pobresa a través de debats, materials visuals i recursos digitals.
  • Reflexió crítica i expressió d’idees per part de l’alumnat de cada etapa.
  • Creació d’obres artístiques individuals i col·lectives utilitzant tècniques variades i materials diversos.

Muntatge d’una instal·lació artística col·lectiva, transformada en un itinerari obert a tota la comunitat educativa.

Què hem fet servir?

Recursos digitals:
Presentacions, vídeos i infografies elaborades amb Canva han servit de punt de partida per a la reflexió i la difusió del projecte.

Materials artístics:
Làmines, cartró reciclat, paper de seda i xarol, paper crepè, filferro, piques i cons, pals de fusta, colors, retoladors, ceres, pintures, tubs transparents, llana de colors i retalls de revistes. Tots aquests materials han donat forma a les emocions, missatges i denúncies de l’alumnat.

El resultat

El projecte culmina en una instal·lació artística col·lectiva que convida a fer un recorregut per les diferents mirades sobre la pobresa. Un espai on l’art es converteix en veu, en pregunta, en esperança. Un espai per no quedar-se indiferents.