Vall, 12 / Eusebi Golart, 13 - 08360 Canet de Mar

937 940 790 / 937 940 795

La meditació amb infants

La meditació amb infants

La meditació és una tècnica que proposa exercitar la ment mitjançant la pràctica de la consciència, és a dir, permet concentrar l’atenció envers el teu interior, en la respiració o en un pensament concret per aconseguir la relaxació, la quietud i el més important, viure el present. És a dir, estar present i conscient.

Els últims anys les escoles FEDAC hem incorporat en el nostre horari lectiu activitats relacionades amb la relaxació i el mindfulness proporcionant a l’alumne un espai intern de silenci on es pugui connectar amb ell mateix. Aquesta connexió es fa a través de diverses activitats oferint espais per connectar amb el cor, cos, cap i ànima per poder trobar la pau interior i expandir-la al món.

” Un nen que fa meditació pot aprofundir millor en la seva intel·ligència, es relaciona més bé amb els seus companys i familiars, rendeix millor en els estudis i sap afrontar amb més èxit les experiències difícils que tots els éssers humans ens anem trobant al llarg de la vida.”
Vicente Simón

Beneficis de la meditació

  • Es formen ones cerebrals més lentes que capaciten en pensar millor i obtenir més benestar.
  • S’integren diverses zones i processos cerebrals que potencien les seves capacitats i habilitats en idiomes, esport o música.
  • Millora la percepció en els nens.
  • Els nens aprenen a no jutjar i a mostrar compassió pels altres.
  • Ajuda a contactar amb la transcendència i el misteri de la vida amb naturalitat.

Amb tot aquest treball d’interioritat a través d’activitats diverses aprenen a anar cap endins i aprenen a posar paraules a les emocions. El cos és l’eina, i sols hem d’utilitzar els mitjans ( respiració conscient, activitats d’expressió corporal, relaxació, entre d’altres) per poder crear un equilibri corporal i poder aconseguir un cos en harmonia.

“Si als nens de vuit anys se’ls ensenyés meditació a les escoles, en una generació s’hauria acabat amb la violència al món”.
Dalai Lama

Meditació a l’escola i també a casa

Actualment, vivim en un món on ens és difícil aturar-nos un moment. Per això, a l’escola volem proporcionar als nostres alumnes aquests moments per conèixer-se, aprendre a conviure, a ser i a estar. És possible introduir aquesta pràctica a casa. El més convenient és que els pares també la practiquin. Si voleu incorporar aquesta rutina també a casa us donem alguns suggeriments per començar:

  • Escoltar la campana. Una manera fàcil per a practicar l’atenció plena és centrar-se a prestar atenció al que poden sentir. Podeu utilitzar un bol, una campana, entre d’altres. Deixa que el teu fill/a es concentri en el so fins que ja no el pugui sentir (que sol ser de 30 segons a un minut).
  • La pràctica de la respiració amb un company. Per als nens petits, una instrucció com “prestar atenció a la respiració” pot ser difícil de seguir. Una opció és que cada nen agafi un animal de peluix, i després s’estiri amb el seu peluix al ventre. Centrarà la seva atenció en l’ascens i caiguda de l’animal de peluix a mesura que inhala i exhala.
  • Establir una pràctica d’agraïment. La gratitud és un component fonamental de l’atenció, ensenyar als nostres fills a apreciar l’abundància en les seves vides, en lloc de centrar-se en totes les joguines i llaminadures que ells anhelen.

Aquests són alguns exemples, però per sobre de tot, recordeu divertir-vos i fer-ho senzill. Segur que en el dia a dia trobareu moltes oportunitats per afegir a les pràctiques d’atenció plena.

CreaEscola Quality Certificate for Education Website