Vall, 12 / Eusebi Golart, 13 - 08360 Canet de Mar

937 940 790 / 937 940 795

La cultura TEAL: una nova organització per implementar a les escoles

La cultura TEAL: una nova organització per implementar a les escoles

A les escoles FEDAC apostem per models d’organització que fomentin l’autonomia, la col·laboració i el lideratge compartit. La cultura TEAL és una d’aquestes propostes innovadores, basada en estructures horitzontals on els equips s’autogestionen i prenen decisions de manera conjunta.

Quan treballem plegats, quan repartim responsabilitats el que fem és empoderar-nos, un a un, generant pertinença i responsabilitat en l’assoliment dels objectius col·lectius. Per tant, la jerarquia circular i el treball en equip, d’igual a igual, on tothom pren consciència i s’alinea per compartir i assolir propòsits, fomenta i augmenta l’efectivitat en l’èxit. Ara bé, com aconseguim aquest empoderament compartit?  

Què és la cultura TEAL?

El terme TEAL va ser introduït per Frederic Laloux en el seu llibre Reiventar las Organizaciones (2014), orientat més a l’àmbit empresarial i on s’apostava per cercar noves formes d’organització. La cultura TEAL és una forma d’organització innovadora que preveu que siguin les mateixes persones que formen un equip les que s’autogestionin sense dependre de jerarquies estrictes. Promovent estructures horitzontals on les persones i equips tenen autonomia en la presa de decisions. Això no vol dir una absència de lideratge, tot el contrari, sinó una redistribució del poder i les responsabilitats per fomentar, paradoxalment, el lideratge de cadascú (LiderEnMi) en la recerca d’un propòsit major que doni sentit al treball col·lectiu.

Empoderament i propòsits compartits com a principis claus

Aquesta forma d’organització es pot aplicar en l’àmbit educatiu. Ja existeixen centres i entitats que han descobert els beneficis i millores que aporta l’organització TEAL en la gestió humana d’un centre educatiu, tant pels docents, alumnes com famílies. Aquesta forma d’involucrar a tothom, de repartir responsabilitats i presa de decisions, de fomentar el lideratge individual pel benefici d’un propòsit major, provoca que tothom generi sentiment de pertinença i empoderament respecte al dia a dia de l’organització. Compartint principis claus com la confiança, la transparència o l’adaptabilitat. Aquesta forma d’organitzar-se, com podem observar, pot millorar i aportar beneficis substancials als nostres propòsits i objectius. Alguns d’aquests principals beneficis són:

  • Aprenentatge centrat en l’estudiant: Les escoles TEAL col·loquen a l’alumne en el centre de l’aprenentatge. Cada alumne pot explorar els seus interessos, habilitats i talents únics. 
  • Col·laboració activa: Es fomenta la col·laboració entre estudiants, docents i famílies, trencant barreres tradicionals entre els diferents rols educatius. 
  • Espais flexibles: Les escoles TEAL redissenyen els seus espais i horaris per adaptar-se a dinàmiques més orgàniques i creatives.
  • Docents com a facilitadors: Els docents assumeixen el rol de xerpa, acompanyant als estudiants en la recerca i desenvolupament del seu propi camí. No són transmissors de coneixements, sinó facilitadors d’oportunitats.
  • Innovació educativa constant: equips autònoms i diversos troben solucions creatives i àgils als desafiaments que apareixen. 

Un nou repte per a les escoles

En conclusió, la cultura TEAL representa un canvi paradigmàtic en com entenem i gestionem les organitzacions. Tot i que no és un model universal ni fàcil d’implementar, ofereix una visió inspiradora. Centrat en l’àmbit educatiu i de gestió de centres, ens aporta una estructura on la jerarquia no serveix per compartir ordres per l’assoliment d’un propòsit (que només comparteix i gestiona el líder), sinó que el que es comparteix és el mateix propòsit, l’arrel i el sentit de què som i volem.