Vall, 12 / Eusebi Golart, 13 - 08360 Canet de Mar

937 940 790 / 937 940 795

Jugar és aprendre

Jugar és aprendre

Els beneficis del joc lliure a l’educació infantil

Jugar és molt més que entreteniment per als nens a l’educació infantil, de fet és una part essencial del seu desenvolupament i aprenentatge. El joc lliure és una de les activitats més importants que poden realitzar els infants, els hi permet desenvolupar-se de manera integral i global. Jugar és aprendre.

Beneficis del joc lliure a l’educació infantil

El joc potencia el desenvolupament cognitiu fomentant la resolució de problemes i la presa de decisions. Els nens han d’imaginar, planificar i executar les seves idees, fet que millora les seves habilitats cognitives. També potencia el desenvolupament físic: córrer, saltar i manipular objectes en el joc millora la coordinació motora grossa i fina dels nens. A més, estudis científics demostren que jugar és una forma natural de reduir l’estrès i l’ansietat infantil.

No podem deixar de banda el desenvolupament social i emocional. Jugar amb altres nens i nenes ajuda a desenvolupar habilitats socials com la comunicació, la col·laboració i la gestió de conflictes. També aprenen a expressar i gestionar les seves emocions. La creativitat i Imaginació és una de les altres grans àrees beneficiades pel joc lliure, ja que poden crear mons i històries imaginàries, sent una font inesgotable de gaudi.

L’autonomia i la presa de decisions també es veu afectada positivament pel joc, ja que els hi dona l’oportunitat de prendre decisions i assumir rols, fomentant l’autoconcepte i la independència. Pel que fa a l’aprenentatge de conceptes, a través del joc els nens i les nenes aprenen conceptes matemàtics, com ara la numeració i les formes, a través del joc amb joguines educatives.

El joc fomenta l’interès per aprendre. Quan els nens i nenes gaudeixen del joc, es mantenen motivats i oberts a l’aprenentatge futur. Ajudant en l’adquisició del llenguatge, promovent el desenvolupament de les habilitats lingüístiques i el vocabulari a través del joc de representació, també conegut com a joc simbòlic.

El joc lliure millora l’autoestima, és creatiu, transmet valors, socialitza, fomenta l’autocontrol, fixa els coneixements, afavoreix la comunicació, dona agilitat, destresa i ensenya.

El rol de la família

És normal que els nens i les nenes reclamin la presència de la família en el joc. En el moment que compartim el joc amb els nostres fills i filles estem fomentant els lligams afectius i consolidant la relació. Per tant, passar-ho bé, ajuda a enfortir els vincles i enfortir les relacions i les complicitats. Ara bé, també és recomanable deixar-los espai sense intervenir perquè puguin desenvolupar la seva creativitat.

El joc es pot estimular de moltes maneres:

  • Aprofitar les ocasions per cantar, llegir contes, jugar, ballar i així reforçar vincles
  • Trobar espais perquè juguin i es relacionin amb altres nens, afavorint la socialització.
  • Oferir joguines senzilles per permetre un joc més imaginatiu i no tan dirigit
  • Dosificar les joguines, l’excés pot produir desinterès i promoure que no ho valorin prou. 

El joc és una eina poderosa per al desenvolupament infantil. Fomentar l’oportunitat de jugar dins i fora de l’aula és fonamental per al creixement global dels nens. A través del joc, no només aprenen, sinó que també es cultiva una passió per l’aprenentatge que els durarà tota la vida.

A l’escola oferim als i les alumnes diferents espais on desenvolupar i gaudir d’aquest joc lliure, els ambients, el pati, la classe, entre d’altres. Per a nosaltres, jugar és aprendre.

CreaEscola Quality Certificate for Education Website